úterý 16. listopadu 2010

NEČASOVI KLUCÍ ZLOBÍ

Komentář metropolitního průseru
text Maruška, ilustrační foto Řízek

Svět se zbláznil. Rozdíl mezi pravou a levou se stírá. Rychlé šípy se kamarádí s Bratrstvem kočičí pracky. Přesně tak působí oranžovomodré páření, jehož výsledkem je velká koalice na pražském magistrátu. Věrní voliči kroutí hlavou, příznivci topky taky (protože ti ostrouhali úplně) a diví se i předsedové obou stran. Radost z toho mají leda tak Bohouš a Karel, kteří si plácli někdy v půl čtvrté ráno, možná už před několika měsíci.

Praha je stát ve státě, což potvrzuje i výsledná perverzní smlouva. V čele toho státu teď stojí partička zlobivých spratků, kteří využili vytíženosti rodičů a trochu jim přerůstají přes hlavu. Pražská ODS a ČSSD tímto krokem ztratily příliš mnoho. Občanští demokraté naprosto podstatnou část skalních příznivců. Mají teď několik dní na to, aby takovou pornografii před voliči alespoň částečně obhájili, jinak pro ně bude mít tento krok existenční rozměry.

Počínání levice a pravice v hlavním městě a jejich následná spolupráce není až tak nebezpečná. Nebezpečné je, jak to působí navenek. I kdyby na magistrát nastoupila TOP 09, zatížená zatím leda tak Kalouskovou oblibou alkoholu, nic by nezměnila. Kostlivců ve skříni je tam i na čtyři roky příliš. Velká koalice ale nenávratně poškodila tvář obou největších českých stran v očích těch, kteří jsou v demokracii nejdůležitější.

Modré metropolitní děti se teď cítí jako vítězové, bezesporu se tak cítí i tým oranžových. Dost ale bylo hraní. Je na čase přivést do Prahy Nečase, který by měl využít svého poetického příjmení a dokázat, že zvládne stranu reformovat tak, jak sliboval. Ostatně čtyři děti už vychoval, tak by mu banda pubertálních fakanů neměla dělat problém. Zhrzené příznivce zpátky nenaláká, ale pokud situaci na magistrátu jakkoliv objasní, nebudou se alespoň muset bývalí voliči stydět za to, že straně kdysi pravidelně házeli svůj hlas.