pondělí 12. ledna 2009

STALLONE V BROUMOVĚ


Devět z chajdy a kocour
text Milan a foto Ř.

Rok má hodně dnů. Abychom všech třistapětašedesát nějak odklepali, je potřeba vždy před prvním dnem nového roku (tento den je, dle mého názoru dost prvoplánově, nazván Nový rok), důkladně vydesinfikovat krev, zocelit játra a zbavit se několika nadbytečných mozkových buněk. Nejlepší silvestrovský zotavovací pobyt na světě se letos konal v Broumově. Nikoli v tom na severu, u hranic s Polskem, nýbrž v tom na západě, nedaleko od hranic Říše. A bydleli jsme v chatičce.

Chatička to byla malá, ale útulná. Rozpálená kamínka se slídovými dvířky nám vyhřívala těch pár metrů krychlových, a my za zpěvu rádia plnili atmosféru vřelými a vlídnými slovy, kalíce, hrajíce karty, nebo i dělajíce oboje najednou. Kocourek mezitím pochcal Jirkovi spacák.

Okolí Broumova jsme si prohlédli jen zběžně, téměř letmo, ale zato byla průzkumná vycházka nabitá zážitky! Tak například nějaký geniální dřevorubec nakrájel velikánský pařez na kolečka, a to bychom snad ani nebyli my, kdybychom jedno z nich za značného fyzickýho úsilí nevytlačili do kopečka a nevyslali dolů. Skutečně se nedá popsat ten koncert fyzikálních zákonů a radost z ladného pohybu jinak tolik strnulého dřevěného kola! Pak jsme teda ještě viděli zmrzlou žábu, zmrzlou rybu a konzervu.

Další dva dny byly ve znamení pivovarů. Nevím jak ostatní, ale mě nejvíc zaujala kašna v pivovaru Chodovar. Z přilehlého kohoutku totiž namísto vody teklo pivo! Nicméně pivo za čtrnáct korun v chodovoplanském pajzlíčku jsme si také nechali líbit. A nechali jsme si ho líbit hodně. Možná až příliš, vzhledem k tomu, že byl ještě bílý den! Ale je to přece jednou za rok.

A je to tady, pan Stallone má svátek. Je to přece jednou za rok. Zazpívejme si s rádiem, uklidněme diváky, napišme Luckám i Mechulinkám. Uklidněme diváky. Utekl kocour? Chyťme ho. O dva domy dál jsou dementi z Radotína? Podívejme se na ně. Zavolejme do noci, odkud že jsme kurvy!

A co až po letech sám zabloudíš v ten kraj? Bude to oukej, neboj.

Žádné komentáře:

Okomentovat