neděle 11. dubna 2010

VLASTENCI A BRBLÁNÍ


FC Forejt a TBC Lachtan vs. rozhodčí
text Vlastík, fotky Marťas

Tak nám začala konečně po zimní pauze jarní část Hanspaulské ligy. Naše nadšení a nabuzení z halových tréninků vzalo za své ještě před zápasem, kdy rozhodčí řekl, že Vašek, Kajetán, Rádoš a Marťas nemohou hrát ve své obuvi. Vašek jako kapitán zkoušel argumentovat tím, že hrajeme již roky a nikdy se nám to nestalo (bohužel v pravidlech je popis obuvi pro tento druh hřiště a speciálně Vaškovy lité kopačky opravdu tuto podmínku nesplňovaly). Tohle ovšem věděli všichni až na Vaška. Nakonec tento úvod odnesl Marťas, který se neměl do čeho přezout. Bylo to citelné oslabení.

Řízkovu verzi příběhu si můžete přečíst zde.

Nyní k samotnému zápasu. Ten nezačal špatně, ze začátku jsme soupeře do ničeho nepouštěli, a navíc se Rádoš v jediném našem světlém momentu řídil heslem „Když nevíš co s míčem, tak vystřel“ a vymetl šibenici. Zde musím konstatovat, že to byla naše jediná přímá střela na bránu!!!! Zápas byl takový nemastný neslaný, přesto se vše mohlo vyvíjet jinak, kdyby...


Stále za stavu 1:0 vymyslel „skvělý“ svazový rozhodčí pro nás penaltu. Bohužel ji šel kopat Vašek, který sice nemá natrénováno, ale dle jeho slov si věřil. Myslím, že v tu chvíli trochu ztratil soudnost. Na druhou stranu my jsme mu to dovolili kopat, byl to tedy od nás alibismus. Myslím, že Matyáš, Kajetán, nebo Radim by byli lepší exekutoři. Nicméně v klíčovém okamžiku zápasu vést dva nula, vše by vypadalo jinak. Věřící si Vašek však ani netrefil bránu. Pak přišel zmar, nejprve Matyáš provedl faul, který viděl jen rozhodčí, a za připomínky dostal žlutou kartu. Poté fauloval Kajetán, s míčem trefil i nohy soupeře a na světě byla druhá žlutá karta. Poté již soupeř vyrovnal po našem nedůrazu.

Zde musím říci, že rozhodčí neuznal soupeřům regulérní branku a nastřelené břevno. Těmto situacím předcházel údajně špatně vhozený aut (toto viděl opět jen rozhodčí). Za stavu 1:1 se šlo do druhého poločasu. Ten pokračoval ve stejném duchu výroků rozhodčího, pozastavovali se nad tím i náhodní diváci od vedlejších hřišť. Bohužel náš jindy celkem klidný tým pomalu vřel a supěl a bylo jen otázkou času, kdy tento přetlak vypluje na povrch. Zpátky ke hře. Soupeř opět zahrozil nastřelením břevna tentokráte z vymyšlené penalty proti nám. Řízek si brblal pro sebe, neboť soupeřův hráč při situaci předcházející penaltě pořádně zařval, a výsledkem byla další žlutá karta. Vzápětí chyboval Matyáš a soupeř se ujal vedení.

My jsme nebyli schopni adekvátně reagovat, rozhodčí, který pískal jen to, co viděl jen on, tomu nepřidal, a tak přišel další trest, vlastní gól Rádoše. Za stavu 3:1 už bylo prakticky rozhodnuto. Přesto přišel i v těchto okamžicích parádní moment. Vašek ve snaze ubránit soupeřův protiútok vyslal na Řízka střelu hodnou jeho vzorů z Ligy mistrů, my všichni už viděli další parádní vlastenec, proti byl ale Řízek, který vystřihl možná nejlepší zákrok sezóny. Přesto se soupeř ještě dočkal, v poslední minutě rozhodčí opět vymyslel penaltu, a tu soupeř bezpečně proměnil.

Mohlo by se říct konec, ale nebyl. Nějak jsem to nevydržel a začal si brblat pro sebe. To jsem neměl dělat, rozhodčí nejprve vytáhl červenou kartu, poté si to rozmyslel a dal mi jen žlutou. Pro mě první za pomalu desetileté působení v Hanspaulské lize. Vše je jednou poprvé. Po zápase jsem ještě krotil Řízka, chtěl rozhodčímu poupravit úsměv a Vašek s ním bezpředmětně debatoval. V tom, že rozhodčí pískal jen to, co viděl jen on, jsme se shodli i s hráči soupeře.

To vše nás ale neomlouvá. Náš výkon byl hodně špatný, a nic na tom nemění to, že Vašek nedal penaltu, kterou šel nesmyslně kopat. Pokud chceme vítězit, musíme přidat úplně ve všem. Hlavně se naučit přihrát si na dva metry a vystřelit na bránu. Pokud za šedesát minut trefíme prostor brány pouze jednou, vyhrát prostě nemůžeme. Konečná bilance: branky 1:4, žluté karty 4:0.

Tak toť vše. Příště to snad již bude lepší.

Za FC Forejt Vlastík

Žádné komentáře:

Okomentovat