sobota 6. března 2010

V ČESKU OPĚT SNĚŽÍ


A na silnicích to klouže
fotka a text Řízek

Zpravodajské servery milují víkendové sněžení. V sobotu a v neděli totiž v redakcích sedí mnohem méně lidí, ti lidé jsou obvykle mnohem línější, dívají se na pohádky a na tenis, ti vyvolení i na facebook. Občas i mrknou z okna, jak venku sněží. Nic moc jiného se po nich asi ani nechce, protože venku sněží, a to je klíčové. Na homepagích se pak unisono skvějí titulky typu V Česku už zase sněží, na silnicích to klouže. Anebo ještě úderněji: V Česku už zase sněží. Na silnicích to klouže.

A všichni jsou spokojení. Hlavně čtenáři - nikdo z nich si toho chumelení totiž doteď nevšiml.

I my máme celostátní sněžení velmi rádi. Rádi se na něj z okna koukáme – já jako na fenomén nebo jako celek, který mě uklidňuje. Jak to naposledy všechno odtálo, to bylo hned všude spoustu bordelu! Tohle je přece mnohem lepší. Bílá peřina je konejšivá, optimistická a evokuje příjemné vzpomínky na grog v hospodě někde na horách, upadlou hůlku z lanovky nebo na útulný pokoj v penzionu Bertrand.

Pepan hledí spíš na jednotlivé poletující vločky, v nichž vidí bůhvíco, patrně kořist. Kořist sleduje dočista vehementně, že ho musí bolet za krkem, jak intenzivně hýbe hlavou. Jestli při tom i na něco vzpomíná, bohužel nelze zjistit. Stejně ho to za pár minut omrzí a začne se olizovat nebo si hryzat drápky, už ho mám přečteného.

Sníh je prostě bezva.

Žádné komentáře:

Okomentovat