pátek 12. března 2010

DESÁTÉ ČTRNÁCTINY


Španělské radovánky na periferii
text a fotky Řízek

Rádošovy oslavy bývají zvláštní a ne každý k nim hned najde cestu. Není to totiž jen tradiční pitka do čtyř do rána, kdy z rádia vyhrávají Tři sestry a (ten) Péťa se svléká do půl těla. Tohle je jiné - někde napůl cesty mezi výše zmíněnou klasickou formou a dětskou oslavou v Mc Donaldu, kdy vám milá paní Hranolková dá balónky, hamburger, zahrajete si nějaké veselé hry a nakonec si i prohlédnete mrazák, odkud všechny ty skvělé a zdravé dobroty pocházejí. Páni!

Tady se totiž také hrají hry a celkově to bývá takové klidnější.

A víte, proč tomu tak asi je? Kdysi se z nějakého důvodu vžila představa, že je Rádošovi neustále čtrnáct let, a proto každé další narozeniny jsou čtrnácté. Jo, to by tím mohlo být. Nicméně, jak říká klasik, nevím, dál.

A tak se kromě obligátního slavení také hraje. Letos bylo tématem Mexiko, Španělsko, býčí zápasy, tequila a takové věci. V rámci toho se má přítelkyně oděla do svůdného hávu doni Končíty Ančíty a já jsem byl muchacho Pedro, byť s kloboukem J. R. Ewinga, dej mu Pánbůh věčnou slávu. Kromě nás to ostatní s kostýmy moc nepřehnali, tedy až na Péťu, který dočasně vyměnil dres FC Forejt za konkurenční Barcelonu.

Plánovaný pětiboj náhodně smíšených dvojic se smrskl na čtyřboj, navíc první disciplínu - kterou jsme s Janou slavně vyhráli - kvůli neschopnému rozhodčímu nakonec organizátoři vyškrtli. Bylo to velmi kontaktní - tak kontaktní, že člověk místy téměř zapomínal, kdo že to zrovna s kým chodí. Jezdilo se na divokém býku, při jakémsi tangu se přenášela růže v ústech z vázy do vázy, jablko mezi čely, a především se rozepínaly podprsenky a knoflíčky košile. V tom jsme také byli dobří.

Nevýhodou toho všeho bylo, že jsme byli až třetí a že po skončení bylo najednou po půlnoci a za necelé dvě hodiny se tak nějak téměř všichni měli k odchodu. Mezi těmi několika nejvěrnějšími, jež vytrvali až do rozbřesku, jsem nebyl, takže nevím, jak to přesně proběhlo. Nicméně nejmenovaný účastník mi pak přiznal, že jel domů prvním ranním vlakem, ale že neví, co že to bylo za vlak. Takže asi tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat