středa 4. ledna 2017

ES JAKO SILVESTR

Aleš Zbořil: Vítám všechny televizní diváky speciálního silvestrovského AZ kvízu, který pro vás mimořádně nevysíláme z Brna, alébrž z provizorního studia na Šumavě v Borových Ladech.

Pan Václav: Četl jsem, že jste oslavili dvacáté výročí, tak i s Haničkou gratulujeme.

Aleš Zbořil: Děkujeme. Svoje vědomosti změří pan Václav (potlesk) a pan Lukáš (taky potlesk, slabší).

Pan Lukáš: Dobrý den.

Pan Václav: Ahoj, krásný dobrý den a díky čau.

Aleš Zbořil: Odkud jste k nám přijeli?

Pan Lukáš a pan Václav: Až z Prahy.

Aleš Zbořil: O vás, pane Lukáši, víme, že rád běháte i v desetistupňovém mrazu a že vaše kočka váží přibližně tolik jako vaše manželka. Sedí to?

Pan Lukáš: Ano.

Aleš Zbořil: A pane Václave...

Pan Václav: Já prodávám data, ve volném čase nakupuji v Lidlu paprikáš a pomazánkové máslo a vymýšlím dětská jména.

Aleš Zbořil: To je nesmírně zajímavé, co říkáte? Začne pan Václav, protože je mladší a má více vlasů.

Pan Václav: Há jako Hanička.




Aleš Zbořil: Pod písmenem Há se skrývají kopcovité a skalnaté útvary obvykle v zimě pokryté sněhem, které přitahují Pražáky natolik, že tam jezdí na silvestra, i když tam sníh zrovna moc není.

Pan Václav: Hory. To je jako o nás, taky jsme Pražáci, kteří přijeli na hory, především pít a jezdit na běžkách. Jenže na běžky není moc sněhu, viď, Luki, ale to nevadí, protože se dá chodit na procházky...

Aleš Zbořil: To je správná odpověď. Pojďme dál. Lukáši?

Pan Lukáš: Té jako turisťák.

Aleš Zbořil: Iniciály T. B. má generální ředitel české komunikační firmy, která má ve znaku kyslík, ačkoli si někteří myslí, že je to ve skutečnosti ozon. Jak se ten chlap jmenuje? Stačí nám příjmení.

Pan Lukáš: Nemám tušení. Baťa?

Pan Václav: Já to pole hrozně chci. Generál Tomáš Budník. Povídali jsme si o něm cestou na Bučinu, kde jsme si na chatě Alpská vyhlídka dali polévku. Hanička pořád reptala, že jsme si nevzali běžky, protože tam sníh byl. A pronásledovaly nás tlusté paní, které táhla smečka psů.

Aleš Zbořil: To je správná odpověď, když si tedy odmyslíme ty další řeči. Lukáši, jak odpovíte?

Pan Lukáš: Ká jako kytara.

Aleš Zbořil: Písmena K a Š zkracují moderní pálivý masitý pokrm servírovaný v lidovějších restauracích, obvykle načervernalé barvy, podávaný často s "domácími" bramboráčky.

Pan Lukáš: No... ten...

Aleš Zbořil: Čas bohužel vypršel. Václave, chcete toto políčko?

Pan Václav: Chci. Je to katův šleh. Luki, jak sis to včera dal k obědu a my jsme se ti smáli, protože jsme si místo toho dali smažák za 160,-.

Pan Lukáš: A jo. To jsem ale Ká jako kretén. Tak Chá jako Chrudoš.

Aleš Zbořil: Výrazem na CH začíná šumavský zimní areál, kudy občas probíhá Katka Neumannová. Je tam i skokanský můstek, ze kterého je teď vyhlídková věž, která se třese, když na ni vylezete.

Pan Lukáš: Tohle bude asi Churáňov. Byli jsme tam a nedalo se běžkovat, protože tam byly akorát kořeny a šišky. Maruška pak měla rýhy v nových běžkách, ale i tak jí to slušelo jako dosud nikdy.

Aleš Zbořil: To je taky hrozně zajímavé, ale čas nás tlačí. Václave, stihneme ještě jednu otázku.

Pan Václav: Es jako Silvestr.

Aleš Zbořil: Pod písmeny SsJpaK se skrývá míchaný nápoj, který se pije tehdy, když už nic jiného nezbývá.

Pan Václav: Mohla by to být skotská s jablečnou příchutí s kolou. To když nám na silvestra došel fernet. Bez koly se to pít nedalo.

Aleš Zbořil: Naprosto správně. Bohužel další otázky už nestihneme. Vítězí Václav, pro pana Lukáše tu máme encyklopedii jedovatých hub a Václav může jít k bankomatu.

text Řízek, foto Hanička a Ř.

Žádné komentáře:

Okomentovat