pondělí 8. června 2020

DESÁTÝ ŽIVOT

 
- Co je to infaustní?
- To znamená blbý.

Dvanácté narozeniny našeho kocoura Pepana nezačaly nejlépe. Sice jsme konečně znali pravděpodobnou diagnózu mátožného, očividně nemocného zvířete. Ale důvodů k jásotu bylo málo. Respektive nebyl žádný.

Zjistit, co ho trápí, trvalo skoro dva týdny. Během nich se donedávna statný vládce našeho bytu i okolí v horečkách doslova ztrácel před očima. Vystřídal několik veterinárních pracovišť, dvoje antibiotika a testy na veškeré myslitelné běžné i vzácné choroby. Nejedl a jen ležel.

Seznamte se s infekční peritonitidou koček, známou též pod zkratkou FIP. Veterinářka v ruce třímala lahvičku s radioaktivně žlutou tekutinou, kterou mu odsála z hrudníku a kterou pošle ještě na rozbor, i když to podle ní vypadá jasně.

Polilo nás horko. I laikovi dojde, že tohle nejspíš zdravá nebo i málo nemocná kočka někde u plic a srdce mít nemá. "Dobrou prognózu to nemá. Je to nevyléčitelná nemoc, neexistuje na ni lék. Respektive ano, neschválený, který se snad nelegálně vozí z Číny a stojí hrozné peníze. V pondělí snad bude výsledek testu. Postupuje to rychle. Z mého pohledu je určitě možnost to ukončit už teď, rozmyslete se," dozvěděli jsme se.

Takové věci se nerozhodují snadno. Ale nesporně jsme měli jasno v tom, že takhle Pepanův příběh skončit nemá. Určitě ne hned, bez boje. Kocour zůstal na kapačkách na klinice, aby nabral sil, nám zbyla strohá lékařská zpráva s nepřátelsky znějícími termíny a oči pro pláč, jichž jsme vydatně využili.

Šli jsme se projít a vzpomínali na všechno, co jsme s ním zažili. Od první automobilové cesty z rodného Žižkova ke mně domů (seděl na klíně a koukal se ven na světla a neony; nikdy jsme ho nevozili v přepravce) přes pád ze čtvrtého patra či legendární táborové noční lovecké výpravy po klidný podzim života v (jiném) čtvrtém poschodí.

Počkáme do pondělí a uvidíme.

A pak byl víkend a mně to nedalo a začal jsem googlit. Jakýsi lék skutečně existuje - GS-441524 má společný základ s nyní populárním remdesivirem. Objevil a vyzkoušel ho před několika lety jistý dr. Pedersen. Zachránil jím 26 koček z 31, které jím léčil. Sice to mělo spoustu dalších háčků (části z nich se nemoc vrátila, část stejně pošla atd.), nicméně i tak to není špatné, když uvážíme, že dosavadní skóre bylo 0 ze všech koček na světě.

Tenhle lék zatím nikdo na nic neschválil a asi hned tak neschválí. Jenže když Pedersen zveřejnil svou studii a chemický vzorec látky v odborném veterinárním časopise, nebránilo čínských podnikavcům nic kromě nějakých morálních či etických zábran, aby vyrobili (snad) funkční (snad) totožné preparáty a začali jimi zásobovat nejen tamní trh.

V Číně totiž nedávno zjistili, že kočka může být i kamarád. Ale pokud má FIP, není to moc životaschopný kamarád. Zvlášť vzhledem k tomu, že nemoc obvykle kosí koťata a juniory, především čistokrevná (takže pochopitelně napadla našeho žižkovského smíšeného seniora). Jenže pokud majitelé koček na internetu nelžou (proč by měli, že?), stav jejich zvířat se razantně zlepšil už během několika dní.

Celá kúra s velmi nejistým výsledkem však trvá předlouhých dvanáct týdnů. Většina veterinářů od ní dává ruce pryč. A tak je nešikovný chovatel odkázán na svépomoc. Každý den jedna nepříjemně štiplavá injekce pod kůži zmítajícího se zvířete. Drobná lahvička, která pro bytost Pepanových rozměrů vystačí zhruba na tři dávky (pokud se trefíte a nevycintáte ji na kožich), stojí od 2500 korun výše. Kupují se přes prostředníky v podivných facebookových skupinách propojujících stejně zoufalé lidi, jako jsme my, lačnící po lécích a informacích, s těmi, kteří obojím v určitém, na první pohled neznámém množství disponují.

Člověk nemusí být bůhvíjaký počtář, aby si dovodil, že tohle není nejlepší investice na světě. Zvlášť uvážíme-li, že kočky obecně dlouhověkostí neoplývají - i zdravý Pepan by s námi mohl být ještě nanejvýš pět, šest let. Navíc jsme racionální, kritičtí, vysokoškolsky vzdělaní lidé. Nekupujeme neoznačené lahvičky na černém trhu a ani si nemůžeme dovolit vyhodit vyšší desítky tisíc za divoké experimenty na milovaném zvířeti.

Takže je vám asi jasné, co jsme udělali.

(Pokračování příště.)

text a foto Řízek

Žádné komentáře:

Okomentovat