čtvrtek 10. července 2014

IVANKA NENÍ DOMA

 
Být poradcem legendárního jihomoravského hejtmana odpovědným za cestovní ruch, navrhnul bych na příští krajské radě, abychom inflitrovali média pomocí rafinovaného komerčního článku oblíbeného typu "8 věcí a lidí, které rozhodně musíte navštívit na jih od Brna". Takové texty, v nichž zdánlivě systematicky, ale ve skutečnosti nahodile vyjmenujete, co vás zrovna napadne o čemkoli, totiž čtenáři i autoři pravděpodobně milují, když se tolik píšou. Nuže, co v této oblasti stojí za návštěvu?
  1. Tohle není Ivanka, ale kámoška Míša.
    Koupací lom v Mikulově. Kousek od Svatého kopečku existuje parádní částečně přírodní koupání pro místní i Pražáky s úpalem. Zajímavostí je piraňa, která tam už zřejmě není, i když její příběh mezi návštěvníky žije dál a rozrůstá se (hejno piraní, které žerou Pražáky). A taky je pozoruhodné, že je tam mělko, tudíž se až do poloviny lomu, a možná i dál, dá dojít - na rozdíl od jakýkoli jiných koupacích lomů na světě.
  2.  Ivanka ve Strachotíně. Nevíme, kdo je Ivanka, jestli jí je šest, nebo sedmnáct, ale navštívit ji je každopádně nesnadné. Na jejím okně totiž v jednom kuse visí nápis Ivanka není doma. Jak poznamenal kamarád Petr, taková cedulka za oknem je vlastně Facebook na moravský způsob.
  3. Má milá blbne i bez sklínky na šňůrce.
    Café Fara v Klentnici. Za ceny spíš pro hejtmany než pro jeho potenciální poradce fakt výborně vaří. Byť hrášková kaše zářila jak dovezená z Dukovan a každý se jí bál a knedlu vepřu zelu tu přezdívají přeštík a tuní ho bylinkovými knedlíky. Pozoruhodný je také číšník, který vypadá jak homosexuálnější varianta internetového všeználka a budoucího prezidenta EU Jakuba Jandy.
  4. Libovolná vinařská obec, když se koná akce Otevřené sklepy. V ulicích se toulají lidé s festivalovými páskami na ruce, kterým na krku plandá sklínka pověšená na šňůrce, tolik podobná kapsičkám na penízky a klíče, jež jsme nosili jako děti, abychom je neztratili. Později odpoledne ti méně odolní usínají v linkovém autobuse a jejich pleš se srandovně obtiskává na skle jako taková přísavka. Lze se jim smát.
  5. Náš kamarád, který taky nebyl doma.
    Raubíř Ondra. Strachotínský Bart Simpson drandí po obci na nepatřičně velkém kole a v tričku a v kraťasech podle místních i v zimě bruslí, neboť jej doma údajně poněkud zanedbávají. Na zahradě chová "zmiju" a pije strašně dlouhým brčkem točenou kofolu.
  6. Kapela Hroši z Brna. Přijela až z Brna a hraje všechno počínaje Vaškem Neckářem a konče Kabáty. Nevadí, že to moc neladí, hlavně že máme kytarová sóla, byť nemáme kytary, a klávesy hrají samy.
  7. Máme tady i Lednici, je v ní zima...
    Lednice, když je horko. Kašna v parku vypadá vábivě, ale nesmí se k ní. Ve skleníku plavou ryby a chtějí se kamarádit. V reprezentačních sálech mají krásné vyřezávané stropy. A samozřejmě je tam i kouzelné zrcadlo, které přesně pozná, jakého jste pohlaví, když se do něj podíváte. Mužům třeba do roka vypadají všechny vlasy a zuby. Ne, opravdu jsem do něj loni nekoukal. Kolem Lednice se také velmi dobře padá z kola.
  8. Odsud to tak nevypadá, ale v té vodě
    jsou skutečně hadi a zelené věci.
  9. Molo na břehu Nových Mlýnů. Voda ke koupání neláká, plavou v ní zelené věci a hadi. Na molu se však dá navečer koukat na Pálavu či čekat, jestli konečně přijde ta několik dní slibovaná bouřka. Když si dáte pozor na mezery mezi prkny, dá se tam třeba hrát i společenské hry a popíjet víno. A být šťastný.


text Řízek, fotky Ř. a Maruška 

Žádné komentáře:

Okomentovat