úterý 22. září 2009

MORFEOVA BLBOST


Hluboká úvaha pod rozmazanou fotkou
text a foto telefonem Řízek

Neřadím se k vášnivým fanouškům internetových diskuzí. A tak do nich většinou nepřispívám, vědom si toho, že házení hrachu na zeď nikdy k ničemu nevedlo, i zde ve virtuální podobě. Jako zdroj zábavy a ponaučení jsou ovšem naprosto znamenité, to když se oranžoví hádají s modrými, kterou z partají volil (třeba) strojvůdce, co přehlédl červenou na semaforu.

Pro tvůrce jsou však často i zdrojem úzkosti a neklidu. Přece jen, spektrum toho, co by se někomu mohlo nelíbit, je pokaždé dost široké. Ale tak to asi má být, aby hlídací psy-novináře strážil ještě další dav pejsků-čtenářů a na jejich blbé slinty reagoval dalšími blbými slinty.To se mi zase povedlo.

A takoví básníci, ti to mají ještě těžší. (Věrný čtenář bryskně seznal, že konečně přes chatrnou oslí lávku míříme k pointě). Na rozdíl od polobulvárních zpravodajských serverů je totiž dnes nikdo moc nečte; pořádná sbírka poezie je možná rudiment podobně jako papírové noviny. Naštěstí prostoru k realizaci je i mimo stránky mnoho.

Ve vagonech metra je spousta reklamou a okny nevyužité plochy. Ve výšce očí dokáží úderné verše oslovit kohokoli, kdo je aspoň trochu gramotný. Přesněji řečeno, ten je přečte. Cílová skupina milovníků poezie bude jistě užší, nemluvě o skupině milovníků takové poezie. Ti pak její poselství možná i dekódují, čert ví.

Odvážný autor měl v diskusi jen jeden příspěvek, nelichotivý. Administrátor to těžko vymaže – leda až bude uklízečka zútulňovat vagon vlaku, pak ovšem zřejmě skončí i poetovo dílo. A jelikož jsem jen gramotný a jinak mě to tedy nezasáhlo, teď váhám. Je to, nebo není kvalitní názor?

Žádné komentáře:

Okomentovat