úterý 26. ledna 2016

SNĚHOVÁ CHVÍLE

Ticho zasněžených Kunratic násilně přerušil dětský nářek. Co nářek! Zoufalý, neutišitelný řev. Když Maruščin synovec v místní restauraci obdržel heliem naplněný balonek, všichni tušili, jak naše bobování na prvním sněhu, které se doposud obešlo bez jekotu, dopadne. A taky že jo - zelený balon se zanedlouho vznášel nad chalupami a Mikuláš mezi vzlyky žádal, ať ho okamžitě jdeme hledat. "Balonek šel na výlet," konejšila ho jeho maminka a táhla ho domů.

Kunratičtí si při prvním sněžení řekli, že nebudou sedět doma, a z nově otevřené hračkárny vykoupili všechny kluzáky a boby. Tedy až na jeden. Paní mi ten archivní kousek vytáhla z tajného skladu - ani jsem nevěděl, že takové tajné sklady hračkárny mají - a usazený prach setřela hadříkem napuštěným lihem. Věc, která dosud vypadala jako víko od popelnice, získala zářivě modrou barvu.

A mohlo se jít bobovat na jediný kunratický sáňkovací kopec, kam samozřejmě vyrazili všichni ti novopečení majitelé kluzáků. Jezdí se pomalu i divoce: absolutorium zaslouží chlapec, který se neohroženě pouští na těch strašně rychlých plastových saních hlavou napřed. Kopec nadto končí u rybníčku (kde začíná Velká kunratická) ostrou levotočivou zatáčkou, hromadou klád a právě tím rybníčkem - naštěstí prý místní hasiči už stihli nacvičit záchranné postupy.

Už bobujeme - a na co myslíme? Stázina na toho podivného soba, který jí visí z vršku kočáru. Mikuláš na to, jak se nejrychleji zmáčet. Švagr přemýšlí, jak by zájem Kunratických o sníh nějak monetizoval, a jeho manželka na to, jak mu coby právnička bude krýt záda. Maruška si uvědomí, že nemá sněhule a že si je nutně musí koupit; ještě dnes si je objedná přes internet a už zítra je bude mít na sobě, hurá! A já dumám, jak se se všemi těmi botami doma vejdeme. A taky, kolik hvězdiček dostal náš nový kluzák v crash testech, zejména v kategorii "ochrana posádky", částečně i "ochrana chodců."

Nikdo neřve a nikdo neskončil v rybníce ani v hromadě klád. Jdeme na oběd a Mikuláš dostane balonek, který poté uletí. Naštěstí se ho podaří "najít" (zajede se do restaurace a vyškemrá se náhradní, ale to je tajné).

Čekali jste, že dítě bude jásat? Vůbec ne, jen to vezme na vědomí. Balonek, no a? Prostě se vrátil moc pozdě - potřeboval ho v té chvíli, která už dávno vyprchala. A už si s ním nikdy hrát nebude, aby zase nedejbože nešel na výlet.

O dva týdny později sníh kompletně sleze a v Kunraticích je místo něj bláto. Balonek je pořád ještě přivázaný k židli. A Marušce až dnes přišly objednané sněhule. Taky nejásala, protože ta sněhová chvíle už je pryč.

text a fotky Řízek

Žádné komentáře:

Okomentovat