pondělí 11. května 2015

TEĎ SE NEOBLÍKEJ

Roztřesený, zrnitý obraz, vyblité barvy, stěží potlačovaný smích kameramana. Zábavné video ze zbytečné fotbalové ligy na druhém konci světa uzavírá sportovní zprávy na komerční stanici. Vousatý brankář za stavu 0:2 minutu před koncem překopává hřiště a k úžasu všech dává gól. A střih. To samé v bleděmodrém ještě jednou, hráči se radují a zápas končí 2:2. Chybělo tomu jediné: že to nikdo nenatočil.

Vrcholem kariéry hanspaulského fotbalisty, zejména pak brankáře, by pravděpodobně mohlo být stát se takovým borcem na konec. Aby za pár desítek let při zmínce o jeho jménu každému bývalému spoluhráči naskočily spíš tyhle zázračné okamžiky životního utkání než všechny ty laciné góly mezi nohama, bizarní zranění, pokažené přihrávky a nejisté výběhy. Nebo aby aspoň někdo při vzpomínání začal těmi slabšími chvilkami, ale pak by někdo jiný mohl zase vytáhnout i tahle pozitiva, a tím kritika na chvíli umlčet.

Příležitost k nezapomenutelnosti jsem dostal při zápase Forejtu proti týmu s humorným názvem Gangbeng. Po mizerném začátku (špatné vyběhnutí, tečovaná rána) a jednoznačném průběhu, kdy jsme celý zápas prakticky nevystřelili, jsme na Motorletu naprosto zaslouženě prohrávali o dvě branky a tak by to patrně i skončilo. V předposlední minutě jsem však vyhnal mátožné spoluhráče do pokutového území a rozehrál dlouhý výkop někam k brance soupeře, snad že by to někdo náhodně usměrnil. Kolegové výborně clonili, a tak soupeřův brankář propustil výkop až za svá záda. Potud milá kuriozita, která se v hanspaulce stává, neboť hřiště a především fotbalový um hráčů jsou výrazně menší, než bývá zvykem.

Jenže balon se vzápětí dostal znovu ke mně a zřejmě ještě pár vteřin do konce zbývalo. A s jídlem roste chuť. Opět se pětice našich nacpala před brankáře Gangbengu. Tentokrát jsem je ani nepotřeboval, neboť jsem to vzal záměrně na sebe, prostě jsem z padesáti metrů vystřelil. Druhý nákop byl mnohem lepší než ten první, měl potřebnou výšku i razanci a padal přesně pod břevno branky, z níž navíc gólman jako by kousek poodešel.

Jak už pochopil i méně pozorný čtenář, vyšlo to. Míč skutečně skončil v síti, stav se změnil na 2:2 a v následujících vteřinách jsme zrealizovali všechno to, čím ve fotbale pohrdám: bylo tu radostné křepčení, bylo naskákání na hrdinu okamžiku, ba dokonce došlo i na shazování dresu (obou dresů, byla zima) z nevypracovaného těla a polonahé dovádění před imaginárními diváky.

Zápas měl v tu chvíli samozřejmě rozhodčí ukončit, aby mohla naplno propuknout nezasloužená radost, která je vždycky tou nejzábavnější. Jenže sudí se rozhodl to ještě zdramatizovat, takže nechal soupeře rozehrát a ti ještě nebezpečně postupovali na naši branku, a dokonce rozehrávali roh. "Proboha, teď se neoblíkej, debile!" děsil se Kajetán při pohledu na moje počínání. Naštěstí se už nic nestalo, mohli jsme na sebe proto znovu nechutně naskákat.

A radovat se z něčeho, co už patrně nikdy nikdo neuvidí, protože to nikdo nenatočil.

text Řízek, archivní snímek Maruška

Žádné komentáře:

Okomentovat