pondělí 23. června 2014

OPEŘENÝ PROBLÉM

Sedí na anténě a dlouhé minuty se ani nehne. Pak zvláštní kombinací plachtění a střemhlavého letu zaútočí: přeletí ulici za několik vteřin a po divokém manévru se rozplácne o sklo a vrací se na základnu. U nás v ulici se usídlily poštolky a zejména našemu kocourovi tím změnily život.

Je tam, mrcha.
Mezi Pepanovy nejoblíbenější činnosti kromě aportování a počůrávání ručníků totiž patří pozorování světa z nadhledu parapetu ve čtvrtém patře. Má dvě pozorovatelny, dvě akvárka: okno do parku nabízí pohled na línější dění v parku, seniory venčící psy a holuby, ty okřídlené krysy, na střechách. Okno do ulice skýtalo dění podstatně akčnější. Kromě holubů třeba nakupující lidi, bourající auta, křičící děti a tak. Stačilo se rozvalit na parapet a kochat se. Dokud se neobjevily poštolky, ty mrchy.

Výskyt drobných hnědých dravců měl okamžitý efekt na populaci holubů na okolních střechách (buďto jsou sežraní, nebo se vystresovaní kdesi skrývají), bohužel však i na psychické pohodlí našeho zvířete. "Na Pepana právě zaútočila poštolka," hlásila mi snoubenka a já se tomu zdráhal věřit, protože poštolka přeci jen není orel mořský a Pepan není žádné morče (váží šest kilo, a to ráno a před snídaní). Zkrátka, dokázal bych si to docela dobře představit, pokud by poštolka měla k dispozici třeba autojeřáb.

Moc toho nevidí, ale je v bezpečí.
Pak jsem to ale viděl na vlastní oči: sotva se Pepan rozvalil na parapet, dravec na něj zaostřil a začal na něj bezostyšně nalétávat. Naše šelma, která obvykle bez respektu atakuje i mnohem větší psy a anektuje jejich pelechy, nebyla na útok ze vzduchu vůbec připravena. Nedalo se mu vysvětlit, že mu nehrozí žádné nebezpečí, že ostré drápy i zobák se sice nedají zpochybnit, ale jsou bez debat na druhé straně skla. Marná snaha, Pepan vyklidil parapet a svou seriálovou ulici sleduje už leda z podlahy či schovaný tak, aby se moc nevystavoval.

Trable s poštolkami budou mít zřejmě delšího trvání, neboť se nedaleko kocourovy pozorovatelny dokonce troufale uhnízdily a nevypadá to, že by se odsud chtěly brzo hnout. Nájemníci, byť jim zřejmě vadí jiné věci než nám (zakaděný chodník?), s tím těžko něco zmůžou, neboť poštolky chrání zákon.

Ledaže by se Pepan spojil s holuby a něco společně vymysleli. Vražda na tyranu prý totiž není zločinem.

text a fotky Řízek

Žádné komentáře:

Okomentovat