neděle 11. října 2015

FOTBALOVÁ SNĚMOVNA


Čtenářům tohoto blogu je asi zbytečné vysvětlovat, co je to Hanspaulka. Příspěvky o líté fotbalové soutěži tento prostor tapetují pravidelně. Zápasy radotínského týmu jsou tu vždy popisovány samotnými členy tohoto prestižního klubu, proto je na čase dát prostor divákům. Tedy poslyšte vyprávění o zápase FC Forejt – AC Guinness.

Zápasy Forejtu se většinou hrají v nějakých zapadlých končinách, kam to i Péťa má daleko – Kbely, Štěrboholy či Přední Kopanina. Proto bylo s podivem, že tentokrát oranžoví borci nastoupili v Radlicích. (Daleko to měl jen Péťa, ale ten to má daleko všude, jak bylo zmíněno výše.)

Dvě fanynky (má maličkost a paní doktorka Beková) mrzly u hrací plochy, v jejíchž koutech se odehrávaly celkem tři zápasy. Nebudu zapírat, že výkony Forejtu jsem nikdy neuznávala za fotbal, oproti minulému roku však vidím tak třicetiprocentní zlepšení! Ani to mě ale neudrželo ve stavu sledovat jejich „akce“ dýl než pět minut.

Mnohem víc mě totiž zaujalo to audiodivadlo se zápasem spojené. „Dolu, dolu, dolu,“ nebo „Záda, záda, záda,“ či „Ale tohle musíme vybojovat.“ Není těžké si všimnout, že hanspaulští fotbalisti rádi opakují pokyny svým spoluhráčům. Těžko říct, jestli opakování slouží k větší motivaci, protože nejdůraznější jsou v zahozených šancích („Píča/Kurva/Posrat“).

Kromě slovní ekvilibristiky pak zápas Forejtu s příznivci irského piva připomínal duely, které známe z poslanecké sněmovny. Za Guinness hrál třeba Andrej Babiš – osoba, která komentovala cokoliv, kdykoliv, jakkoliv, ale vždy rozčíleně. Tenhle Babiš neustále obviňoval Kajetána, rozuměj Kalouska, který si nenechal utéct šanci do Babiše zajet, strčit, počastovat ho čůrákama. Křesťanský demokrat Rádoš byl pak klidnou silou zápasu.

Ovšem hrdinou celého utkání se stal hráč nejzkušenější a nejstarší – Petr Schwarzenberg Forejt, jehož jméno ostatně dlí i v názvu klubu. Jestli byla TOP 09 vystavěna na Schwarzenbergovi, tak se jistě inspirovala u radotínských borců. Péťa dal bez zbytečných keců hattrick, a zajistil tak Forejtům výhru 3:0. Týden nato sice skutečný Schwarzenberg oznámil, že už nebude usilovat o křeslo předsedy strany, tam ale veškerá podobnost s FC Forejt končí, protože Péťu zatím nikdo do síně slávy uvádět nehodlá.

P.S. Nejlepší hláška stejně byla „Hraj s náma, ne s nima.“

text Maruška, foto Řízek

Žádné komentáře:

Okomentovat