čtvrtek 12. dubna 2012

POLNIČKA MÁ TALENT


Ten večer po tmavých chodbách ubytovny bloumaly děti. Dumaly nad tím, jak by mohly zaujmout porotu a naklonit si diváky v talentové soutěži, jež měla za pár okamžiků začít. Jiní mutujícími hlasy zkoušeli pěvecká čísla na pokojích a chudák kocour Pepan z toho všeho byl celý špatný a zalezlý.

Na velikonoční akci do Polničky na Žďársku jsme s Maruškou přijeli pozdě a jen na takový jednodenní skok. Je to bezvadná ubytovna, protože má tělocvičnu, kde se dá blbnout a hlučet, dokud síly stačí. Hned po příjezdu všudypřítomný hlomoz a rachot ohromil zvíře natolik, že se někam vypařilo. Ale pak se samo našlo.


Děti měly páteční zbytkovou energii využít k nacvičení nějakého vystoupení. Porota v čele s extravagantními moderátory pak vybrala, kdo z nich by měl na to, aby se popasoval s odvážlivci, kteří se svými kousky nestydatě lezou do komerčních televizí. Určitě by to nebyl Hora, který se svou partnerkou a jejich Ššš... pohořel. To jsem se chvílemi cítil nepatřičně asi jako Jan Rejžek na koncertě Heleny Vondráčkové.


Vyhrát nemohl ani Marek, který převyprávěl fiktivní pražské derby z pohledu diváka. Samozřejmě vyhrála Sparta, jenže porota to nemůže ocenit, když je slávistická (Péťa mu kvůli tomu dal na stupnici od jedné do pěti nulu). Anebo jeden nejmenovaný nešťastník, kterému jsem poradil, že když ho nic nenapadá, ať zkusí třeba nějaké kouzelnické číslo. A ejhle, on se tam objevil jiný, lepší kouzelník, s opravdovými triky.


Taky kadeti moc nenadchli, protože se na to evidentně vybodli, a navíc podváděli. Ale celá řada talentů se skutečně našla. V příšeří tělocvičny publikum zaujala hlavně pěvecká čísla. Alešův libý hlas a Maruščina práce s publikem musely zákonitě prohrát s Lukášem a Anežkou, kteří si totiž navíc dokonce napsali vlastní song. To z těch televizních kašparů svede málokdo, i proto to porota ocenila nejvíce.


Talent má zjevně i Vlastík, který, ač v minulém fotbalovém zápase opravdu nezářil a na hřišti bylo asi devět hráčů, kteří hráli lépe, byl rozhodčím nevysvětlitelně zvolen mužem utkání. Momentka zachycuje jeho radost, když se o tom dozvěděl.

Přinejmenším pohybové nadání mají i vedoucí, kteří si na úvod od kapely Horkýže slíže půjčili písničku o lesbách a gayích. To se naopak nedá říct o mně, když jsem si po skončení talentové soutěže při fotbálku zvrtnul svůj spravovaný kotník. Jinak to byl velmi povedený večer i večírek.



text a fotky Řízek

Žádné komentáře:

Okomentovat