úterý 27. srpna 2024

V PATÁCH

Tohle je dobré a zábavné období. Dítě už pozná a respektuje červeného panáčka, relativně souvisle spí a umí jakž takž ctít nějaká pravidla, ale už taky umí fixlovat a zkouší, jestli mu to projde. 

Jeho hlášky jsou sice bohužel odposlouchané naše hlášky a je to divné, když se člověk takhle akusticky zrcadlí (sprosťárny nejdou za mnou, to si vyprošuju). Zároveň už vytváří vlastní cílené, byť poněkud svérázné pokusy o humor - jako když nás soustavně bůhvíproč oslovuje tatínečku tudánečku a maminečko tudánečko, ale není to ani v nejmenším něžné, je to jen jízlivé! 

Dennodenně žasnu, kolik toho už o světě vyzjistila, zároveň kroutím hlavou nad tím, že je schopná každý večer omílat stejnou pohádku a pořád koukat na ty modrý mrňouse. A že se bojí pavouků a much.

Vývojoví psychologové mají pro dobu krátce před čtvrtými narozeninami nepochybně nějaké výstižné pojmenování, já tomu pracovně říkám člověčí období.

Protože Člověče, nezlob se hrajeme furt a asi bychom nemuseli dělat vůbec nic jiného, i když je venku hezky, protože nám nic nechybí. Má své červené panáčky, které pozná a respektuje a které jako jediné okousal Maju, a občas to vypadá, jako kdyby měla začarovanou kostku, protože jí padají samé šestky. "Jsem ti v patách," slyším sebe z malého reproduktoru na opačné straně hrací plochy a pak se chytám za hlavu, když mě popáté vyhazuje těsně před domečkem. 

Učíme se prohrávat. Oba - mně se to pořád ještě tak úplně nepovedlo, nicméně musím hrát toho rozumnějšího.

Ostatně já jsem ten, kdo častěji potřebuje utěšit, prohrávám tak čtyři pětiny duelů. "Děda Luboš dvakrát vyhrál, ale pak jsme si dali finály a tu jsem vyhrála já," hlásí nadšeně a já tak nějak zase vím, co budeme dneska večer dělat (tuhle jsme si vůbec nevšimli, že se setmělo).

Jasně, máme tady taky Dobble, pexeso, dáváme si hádanky, můžeme plnit úkoly z obrázkových časopisů - ale Heda už balancuje na stoličce, sundává ze skříňky unavenou krabičku, z níž se sypou plastoví panáčci. 

Akorát člověk nemusí být vývojový psycholog, aby věděl, že tahle sranda asi moc dlouho nevydrží a přijdou období méně pohodová. Třeba až bude tudáneček s tudánečkou marně zakazovat TikTok a ty další věci a že jich je spousta, které nechápeme, chápat nechceme nebo nemůžeme. Do té doby je ale ještě čas se opravdu naučit prohrávat.

text a foto Řízek

neděle 18. srpna 2024

STŘÍDAVÝ START

Kaspere, co je to SS u mého jména? ptal jsem se předem trochu vyděšeně. To je střídavý start, Řízku, odpověděl mi s tím svým slovenským nedomrlým Ř bafuňář a pořadatel turnaje. Co je to střídavý start, jsem se styděl zeptat, takže to zůstalo nevyřčené. Nevyžčené.

Na jaře dosud stále můj tým FC Forejt téměř postoupil do šesté ligy, ale zatímco budoucnost mužstva, jehož začátky jako jediný aktivní hráč ještě pamatuju, je téměř růžová, moje kariéra už podle všeho zamířila do cílové rovinky. Jarní část soutěže pro mě byla ve znamení bolavé achilovky, fňukání a čím dál tím otevřeněji projevované týmové neradosti, když jsem na zápas dorazil (dost často totiž píšu, že nepřijdu, ale pak se to nakonec rozhodnu kousnout a přijdu, což po mně ale nikdo nechtěl). O to hůř jsem pak hrál. Bohužel mě to ale pořád bavilo. 

A tak jsem Kasperovi v letní pauze po zralé třicetisekundové rozvaze kývl na nabídku, že to na podzim na částečný úvazek zkusím v nějakém jeho pobočném projektu ve veteránské lize a ve Forejtu nechám vyniknout mládí a střední věk. Takhle to zní potupně, ale prý jsou ještě superveteránské a ultraveteránské ligy. A pak ještě smrt. 

Právě veteráni se kromě FC Forejt a dalších dvou týmů měli utkat v nultém ročníku Kasperova turnaje ve Stodůlkách. 

První problém byl, že to od naší chaty bylo skoro 60 km na kole ve vedru, proti větru a bez oběda, na což jsem si nechal dvě a čtvrt hodiny. Ale dojel jsem a vlastně i včas. Střídavý start mimo jiné znamenal, že mi nebylo jasné, ke komu vlastně patřím, v kterém hloučku se budu skrývat před sluncem (příští zápas měl Forejt hrát s veterány), ale "náš" Matyáš mě zachránil tyčinkou, takže jsem z vděčnosti natáhl zelený dres Forejtu. 

Pak jsem se informoval, že je se mnou počítáno u veteránů, kterých je méně, takže jsem přešel zas k nim a se slovy Ahoj, jsem Řízek, nehraju moc dobře, zato chodím na většinu zápasů a jsem zvyklý, že se na mě řve, jsem se šel seznámit, shodil zelený dres a byl připraven ničit své kamarády (za ty jejich blbé kecy). Nakonec někdo vyhrabal i červený dres, abych nemusel hrát v pracovním triku jednoho spoluhráče, zpoceném a upraseném od štuku. 

Rozehráli jsme, "dědci" si dvakrát přihráli, pak našli mě a já jsem levou nohou prvním svým kontaktem s míčem trefil téměř šibenici. Další porci uštěpačných poznámek jsem si bezesporu vysloužil poté, co jsme vzorově zakončili přečíslení, opět jsem střílel levou a jeden z mých týmů vedl nad druhým 2:0. Forejt byl v rozkladu, o chvilku později mi k hattricku chybělo pár centimetrů, když jsem ke vzdálenější tyči pro střílenou přihrávku doklouzal pozdě. "Tys tam nějak zaspal, že jsi to nedal?" ptal se mě chladně nejlepší hráč veteránů, aby mě vyvedl z omylu, že mezi dědky se chyby tolerují. 

Forejt v druhé polovině vyrovnal a jednu z avizovaných podzimních posil poslal pryč, protože se ukázala jako takový alibistický jouda. Jenže pak senioři zas dvakrát udeřili, takže každý z mých týmů vstoupil do turnaje diametrálně odlišně. 

Střídavý start v praxi znamenal, že jsem shodil červený a natáhl zelený dres a dál lítal po hřišti. No, lítal... Forejtu to nešlo a já jsem nebyl výjimkou. Přesněji řečeno, šlo mi to jen tehdy, když jsem hrál proti nim.

Mezi zápasy byla minuta, popadl jsem dech a červené triko a vydal se to pro změnu kazit dědkům. "Dobrá posila, vždyť se to od něj odráží," konstatoval kapitán a měl celkem pravdu. Bylo to vlastně dost podobné jako na jaře - hrál jsem blbě, zato více méně pořád. Veteráni byli nicméně individuálně velmi dobří a dokázali si mě zorganizovat. Přihrál jsem ještě na dva góly, ale taky jsem toho hodně zvoral. 

Nejlepší výkon si poslední Forejt schoval na vítěze turnaje FC Prosex v závěrečném utkání. Prohráli jsem sice 1:5, nicméně docela jsme se drželi, i když už jsme se na hřišti celkem ploužili (můj střídavý start už trval pět zápasů v kuse). Jiné góly než proti svým jsem samozřejmě nezaznamenal. 

Posezení v hospodě bylo strašně příjemné a vlastně nám všem bylo líto, že tam obvykle vůbec nechodíme a ještě zadýchaní usedáme do aut a ujíždíme za ženami a miminy. Citronáda a nakládaný hermelín byly nepravděpodobně úplně fenomenální. Bezesporu jsem měl něco jako úpal.

Turnaj byl skvělý především tím, že mě nic nebolelo, žádná pata, nic. Normálně jsem běhal, nebo aspoň ze začátku, což bylo hodně divné. Navíc jsem šel cestou domů na kole nevyflákal, což rozhodně není pravidlem. 

Takže jsem připraven na další kariérní výzvy, ať už to budou hyperveteráni, megaveteráni anebo degustátoři hermelínů; přece teď nebudu končit, když jsem měl skončit už dávno.

text Řízek, foto nějaká paní 



čtvrtek 8. srpna 2024

SLOŽENKY A MACHŘI

Nikdo nemá tak rozsáhlé zbytečné encyklopedické znalosti o českém, potažmo československém filmu jako můj přítel Václav. Pamatuje si, kdy kdo získal Českého lva za vedlejší ženskou roli, mimořádný počin v oblasti audiovize či o kolik prstů přišel dětský hrdina v Obecné škole. Co víc, je ostentativně udiven, že to nevím a ani netoužím vědět. Vždycky mě to fascinovalo a otravovalo zároveň.

Navíc nás vždy oblažoval nevyžádanými hláškami z Ať žijí duchové (nikdy jsem to doteď neviděl) nebo z toho filmu, jak jedou ty děti na lyžák. 

Dřepkins!

Takže když jsem uzmul dva volňásky na premiéru Vln, byl Václav po Marušce (která nemohla) hned druhá jasná volba. Byl jsem si skoro jistý, že se u něj chytnu, protože kromě zmíněného rovněž podobně jako já miluje věci zadarmo. 

A taky že jo, je tady v metru, má košili, polobotky a dvě vychlazené plechovky piva. Ještě před patnácti minutami jsem měl na sobě veselé tričko s takovou postarší kočkou a humorným nápisem Mačka Tereza, ale pak mě napadlo podívat se na ty lístky, načež jsem strnul, protože tam bylo jednoznačně a hned na začátku napsáno "slavnostní premiéra". Tak jsem místo toho oblékl slavnostní zmačkanou košili a utíkal na metro.

Václava fascinovalo a otravovalo zároveň, že se v metru nesmí pít pivo z plechovky, ale přesto si ho otevřel. 

Je to rebel! 

Měli jsme asi čtyřicet pět minut na klábosení a na předzápasovou přípravu. Červenému koberci, který už byl před Slovanským domem pečlivě uhlazen, jsme se takticky vyhnuli s tím, že jdeme na zelenou. Václav mě zatáhl do výčepu v Obecním domě, kde nám sympatická paní asi patnáct minut (jedno pivo a dvě zelené) ohřívala sekanou, která byla ale stejně studená, zatímco na obrazovce pinkali plážový volejbal a do toho hrála Nirvana a celkem se to dobře párovalo. Mluvili jsme hodně o práci, protože ty složenky se holt nějak zaplatit musí. Složenky a machři, to jsme my.

Příprava se vydařila, napodruhé jsme našli správný sál (ten, ve kterém jsme byli nejprve, byl sympaticky prázdný, ale bylo to proto, že se tam zatím nehrálo, tak jsem tam aspoň omylem rozházel trochu popcornu) a mírně rozevlátě zapadli do nějakých volných křesílek.

Do závažného až dramatického ticha jsme se začali tlemit, když se na plátně objevil nápis, že se po skončení projekce nemá nikam chodit. 

Přes moje klasické reptání byl šunkový popcorn výborný, upjaté Pauhofové to slušelo, vizuálně to bylo velmi poctivé a hrála tam dobrá muzika. Že mi scénář přišel trochu prostoduchý a stopáž nekonečná, je možná můj individuální problém, stejně jako když jsem se několikrát smíchy trochu rozsypal na nesprávných místech.

Když se konečně objevily titulky, Václav jako první vypálil ze sálu, klopýtal jsem za ním a pomyslel si, kdo z nás je tedy ten asociál. Jenže můj kamarád to měl samozřejmě promyšlené a při úprku na záchod stačil individuálně pogratulovat ke skvělému filmu hned několika tvůrcům a hercům, kteří se teprve chystali na pódium. Představitel hlavního hrdiny si s ním nepotřásl, protože měl ještě mokré ruce.

Co vám budu povídat, byl to prostě zážitek. Nejlepší je, že příště zase vezme na film mne. 

Protože jestli ne, tak políbí kotelníka!

text a foto Řízek