úterý 14. dubna 2009

MINUTA Z PŘÍRODY


Svátky botanické a zoologické
text a foto Řízek

Velikonoce jsou za námi, oddychli si všechni ti narcisové, kteří přežili naši včera skončenou výpravu do Orlických hor. Několik z nich takové štěstí nemělo – tísnili se v čerstvě legračně umyté felícii se třemi unavenými spolujezdci a jedním střízlivým řidičem. Na rozdíl od nich měli stonky ponořené do láhve od vodky a bezesporu jim nečinilo vůbec žádnou radost, že se měli stát dárkem. Prý potěšil.

----------

Velkého brouka jsme našli uprostřed pole a vášnivé politické diskuze. My totiž nejenže donekonečna omíláme dokola stejné historky a hlášky ("Běž si někam udělat trolejbus, Matouši!"), ale občas dokonce rozvineme nějaké to seriózní téma. Kdo může za vládní krizi, hádali se odrbaní turisté uprostřed luk nevědíce, že to samé zrovna pálilo nějakou agenturu na vymýšlení veřejného mínění lidí. Ti měli tvrdit, že Paroubek; nebylo mi to proti mysli. Mně ne.

Tentokrát na sebe opět narazili nesmiřitelní – bleděmodrý Řízek s oranžovorudým Vlastou; ostrá debata navíc sklouzávala i do osobní roviny ("Nejenže volíš blbou stranu, ale i ten bowling, karty a hanspaulku hraješ jak lempl a čteš knížky o ničem a o skřítcích"), a když jsme zabředli do totálního bahna rozpravy o moudrých zelených poslankyních, namočil jsem si boty v nějaké bažině. Brouk byl tak vysvobozením, přetrhl nebezpečnou nit a vrátil nás do bezpečných vod hovorů o ničem.

-----------------

Obdivovali jsme hraniční bunkry a při prohlídce pustých chodeb a místností poslouchali, co by, kdyby. Mravenečci možná také na své hromádce budovali nějakou tu linii opevnění – a třeba jejími betonovými podzemními útrobami jednou potáhnou v čele s otráveným průvodcem houfy zmrzlých hmyzích turistů a budou si místo vnímání povídat o holkách. A fotit, pokud se to tam bude smět a pokud Nikol přiveze sklerotikovu nabíječku.

Přebrat 1019 snímků, kterými jsme zaplnili můj foťák, chvíli potrvá. Ale až to bude, uvidíte. Drsné hututu. Jáninu závoru. Soví mycí linku. A taky nějaká ta namalovaná vejce.

Žádné komentáře:

Okomentovat